вторник, 1 февруари 2011 г.

Египетски курабии

      Миналата година бяхме в Египет. Всичко, което видяхме, чухме, опитахме, помирисахме и усетихме беше вълнуващо и незабравимо. Каквото и да споделя ще е малко и неточно, за това може би ще подкрепя думите си с малко снимки. Тези дни сме втрещени от случващото се там, а и в Тунис, където бяхме по- миналата година и не можем да повярваме, че това са същите улици и същите хора. Това е друга тема.
      Та, за курабиите, нали ме е обзела идеята за колкото се може по-здравословно хранене и от повече от месец не съм вкусила нищо шоколадово, с бяла захар или бяло брашно от шарените рафтове по магазините, и се ровя из рецепти за да си спретна тържество за сетивата ( най-вече в устата ). Натъкнах се на тази рецепта в една малка книжчица за тестени чудеса. Това беше единственото нещо без мая, яйца, мляко и като видях, че пише Египетски... не ми трябваше много за да взема решението за проба. Имаше захар в рецептата, но беше малко и аз я замених с мед. Като цяло доста неща видоизмених, но мисля, че не съм избягала от арабския привкус. Вместо бяло брашно, сложих Грахам, но най-интересното в цялата работа е, че има плънка, която е от счукани ядки и малко масло. Моите ядки бяха единствено бадеми. Нарязах ги мноого на ситно. Към тях обаче аз добавих нарязани на дребничко сушени смокини, сусам, слънчогледово и тиквено семе и две-три зрънца карамфил. Другото интересно нещо е, че в тестото освен брашно, разтопено масло и !!! сок от един портокал !!!, друго няма. Е, аз си добавих ванилия, малко сода за хляб и съвсеем малко водичка, в която бяха киснали натрошените карамфилчета. Стига толкова подробности, ето малко снимки.

Готовите супер ароматни и сладки курабийки

Това е пълнежът преди да добавя смокините
   Това вече е друго нещо. Вижте само цветовете!










Луксор
Луксор
Карнак
Пристанище в Хургада
На пазара в Луксор
На улицата в Кайро
Част от улица в  Луксор

Кайро. Децата си се забавляват на батута сред боклука .




Това е изкуствен канал от Нил на влизане в Луксор.

                                                                        Надявам се добихте някаква представа за Египет.   Вълшебни места има!            

5 коментара:

Петя каза...

Ако някой изяви интерес, ще напиша рецептата по-подробно!

Петя каза...

Голям интерес, но изразен другаде - във Фейсбук. Ето я рецептата. Супр лесна, бърза и интересна
3 ч. чаши брашно ( аз сложих пълнозърнесто )
150 гр. разтопено масло
1 к.чаша портокалов сок ( при мен -два малки портокала )
100 гр. счукани ядки ( казах ви вече аз какво сложих)
1 ч.л. канела
3 с.л. захар ( 2 с.л. мед )
пудра захар за поръсване
От мен: смокините и карамфилчетата !!
В брашното се прави кладенче и в него се изсипват разтопеното масло и портокаловият сок. Замесва се тесто, от което се оформят топки, големи колкото мандарини (и по-малки може).Върху всяка топка с пръст се прави дупка (абе оформяте нещо като гъбка), която се пълни със сместа от разбърканите ядки, канелата, меда и маалко от маслото. Пекат се до бледо златисто (аз ги пекох върху хартия за печене) и се поръсват с пудра захар съвсеем малко.
Яммми ! Да ви е сладко!

Петя каза...

it 's the recipe. Supra simple, fast and interesting
3 pm cups flour (I put wholemeal)
150 g melted butter
1 k.chasha orange juice (to me, two small oranges)
100 g chopped nuts (plus dried friuts )
1 tsp cinnamon
3 tablespoons sugar (2 tablespoons honey)
powdered sugar for sprinkling
I: figs and karamfilchetata!
In the flour is made ​​well and it is poured melted butter and orange juice. Is kneaded dough that is shaped balls as big as mandarins (and smaller can). On each ball holes are made by finger (shape something like a mushroom), which is filled with a mixture of scrambled nuts, cinnamon, honey and a little bit of butter. Bake until pale golden and sprinkle with powdered sugar a little.
Yammmi! Enjoy your meal!

Петя каза...

Sorry! I made some mistakes with the translation

1 k.chasha - Means 1 coffee cup


I: figs and karamfilchetata!
It means - I put some figs and carnation

Петя каза...
Този коментар бе премахнат от автора.